Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie przypomina o obowiązku rejestracji w Państwowej Inspekcji Sanitarnej działalności rolniczej polegającej m.in. na produkcji oraz wprowadzaniu żywności do obrotu na placu targowym. Wnioski należy składać do właściwych państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych dla miejsca działalności rolniczej. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie urzędujący przy ul. Makuszyńskiego 9 obsługuje dwa powiaty - Miasto Kraków i Powiat Krakowski obejmujący 17 gmin. Rejestracja (zatwierdzanie i /lub wpis zakładów) odbywa się poprzez złożenie wniosku na urzędowym formularzu dostępnym na stronie internetowej: http:www.krakow.psse.alte.pl/index.php?id_kat=36 lub bezpośrednio w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie przy ul. Makuszyńskiego 9. Na złożenie wniosku, co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, zagrożone jest karą pieniężną w wysokości od 1 000zł do 5 000 złotych. Nie ma obowiązku rejestracji dla żywności produkowanej, przetwarzanej i przechowywanej w gospodarstwie domowym na potrzeby własne oraz do własnego spożycia w tym gospodarstwie.
Istnieją dwa rodzaje wniosków:
Pierwszy wniosek składają rolnicy prowadzący działalności w zakresie:
Pozostałe osoby zobowiązane są do składania wniosków o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów.
Szczegółowa procedura rejestracji podana została na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Krakowie. Informację można też uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie pod numerem telefonu: (012) 417-24-24 wew. 143,155,158,151,143,126,142,146.
Podstawa prawna: Rozdział II Rejestracja i zatwierdzanie zakładów, oraz art. 103 ust.1 pkt 4, ust.2, art.104 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności (Dz.U. z 2010r., Nr136 poz.914, z późn. zm.)